Ervaringsverhalen

Wat is de meerwaarde van het Ambachtsplein boven alle initiatieven die er op dit gebied zijn?

In vergelijking tot veel andere initiatieven ligt de meerwaarde van het Ambachtsplein op:

De combinatie van drie wezenlijke elementen in het leerplan: Vak, Functie en Zelfregie. Het vak leert de leerling/gezel bij de leermeester. 
De coach draagt zorg voor het ontwikkelen en aanleren van werknemerskwaliteiten. 

De leerling/gezel volgt de training " Op Eigen Kracht", waarin veel aandacht wordt besteed aan de persoonlijke ontwikkeling.
De investering die wij doen in begeleidingsvaardigheden.

Zo organiseren wij een aantal keren per jaar Leermeesteravonden. Hierin worden relevante thema’s en ontwikkelingen besproken. Je maakt kennis met de andere bedrijven uit het netwerk. 

Wat kan ik van een coach verwachten?

De coach het Ambachtsplein ondersteunt de leerling/gezellen. Maar ook de leermeesters kunnen bij de coach te rade gaan als er een probleem of een vraag is.
De coach komt in principe elke 14 dagen op het werk om de voortgang te bespreken. Bovendien is hij telefonisch en via e-mail altijd bereikbaar.

Wanneer kom ik in aanmerking voor het Ambachtsplein?

Als je vastloopt op een reguliere beroepsopleiding.

Of hier niet wordt toegelaten gaan we graag met je kijken naar de mogelijkheden. 

Hoeveel uur per week moet ik werken?

Minimaal 24 uur per week. Bij voorkeur werk je 32 uur per week (vier dagen dus).

Je moet er wel aan denken dat de training 'Op Eigen Kracht' ook tot de werktijd behoort.

Kan ik ook wat verdienen?

Met een Wajong uitkering krijg je tijdens je leerperiode nog geen loon. Je mag dus maximaal 12 maanden leren en werken met behoud van je uitkering.

Met een WWB uitkering krijg je tijdens je leerperiode nog geen loon. Je mag dus maximaal 12 maanden leren en werken met behoud van uitkering. Daardoor doe je ervaring op en word je beter in het vak wat je leert. Je kans op een goede baan in de toekomst wordt groter. Bij het Ambachtsplein investeer je in je eigen toekomst. En zoveel eerder als je werk vindt zoveel te beter.

Krijg je bij het Ambachtsplein een (vak) diploma?

Bij het Ambachtsplein haal je certificaten die aangeven welke vaardigheden je geleerd hebt.

Bij de Entree opleiding hoort een erkend MBO diploma (ROC).

Ben ik zeker van een baan als ik klaar ben?

Daar kunnen wij geen 100% garantie voor geven.
We spreken wel af dat we in tijd dat je gezel bent regelmatig kijken of er geschikte vacatures zijn. 

Je hebt dus 6 maanden de tijd om samen met ons te kijken waar je terecht kunt.
En als het in die 6 maanden niet lukt, blijven we ook daarna nog een tijd contact met je houden en zoeken wij met jou mee naar een baan. 

Wat kan ik na de leerperiode bij het Ambachtsplein?

Na het Ambachtsplein ben je beter in staat om je eigen weg te zoeken op de arbeidsmarkt. Je hebt bij het Ambachtsplein gewerkt aan drie dingen:

Op de eerste plaats: het vak: Je hebt voor beroep gekozen, je hebt daar ervaring in gekregen. In een jaar beheers je natuurlijk nog lang niet alles. Maar je hebt wel meer mogelijkheden om een opleiding te volgen of verder te leren in een ander bedrijf.
Op de tweede plaats: werknemerskwaliteit. Je hebt geleerd om op tijd te komen, je verantwoordelijkheid te nemen en kritisch op je werk te zijn. Ook heb je ervaren hoe belangrijk het is om samen te werken en door te gaan ook als het even tegen zit. Heel belangrijk is het ook dat je hebt geleerd hoe je om moet gaan met ruzies. Of als je leermeester of collega even geen tijd voor je heeft, hoe je dan zelfstandig door kunt gaan.
Op de derde plaats: wie ben je en wat wil je eigenlijk. Je hebt ontdekt wat voor type persoon je bent. Hoe je bij anderen overkomt en hoe je het gevoel krijgt dat je controle hebt over je leven. Je hebt geleerd het heft in eigen hand te nemen, maar dan wel op de goede manier. Wij denken dat deze drie dingen erg wezenlijk zijn om op eigen kracht verder te kunnen.