Ervaringsverhalen

Marc werkt bij een schildersbedrijf

Dat allemaal dankzij zijn enorme doorzettingsvermogen. Een paar jaar geleden kreeg Marc te horen dat hij wellicht nooit een diploma zou kunnen halen. Dat zou blijken uit een test die hij had gedaan. Niet bepaald een motiverende mededeling. Maar Marc liet zich er niet door uit het veld slaan.

Ik zat voorheen op het Flex College in Nijmegen. Toen ik 18 werd, ben ik er vanaf gegaan. Ik wist niet wat ik wilde. Ik kwam bij het UWV terecht en kreeg een Wajong-uitkering. Bij het UWV wezen ze me op de Talentenexpeditie. Bij Ambachtsplein in Elst kun je tijdens een programma van acht weken onderzoeken wat je kunt en wil.”   Laatste kans, Marc besefte dat de Talentenexpeditie wel eens zijn laatste kans zou kunnen zijn. Dus begon hij eraan. Met lichte tegenzin. “Ik stond niet te juichen. Maar ik wilde ook verder. Dus heb ik de stap gezet". 
We konden kijken wat we wilden doen. Ik vond eigenlijk niets interessant, behalve schilderen. Dus ben ik daarin doorgegaan.” Toen er in Elst een nieuwe Entree opleiding startte, besloot Marc de uitdaging aan te gaan en toch dat diploma in de wacht te slepen.   Op zoek naar een baan En het lukte; als eerste van zijn klas zelfs. “Ik heb bijles gehad voor onder andere rekenen en taal. Maar het is gelukt. Ik heb bewezen dat ik het toch kan”, vertelt hij trots. “Ik heb onder andere stage gelopen bij de schildersafdeling van Ambachtsplein. Een half jaar lang heb ik alleen maar geschilderd. Vijf dagen in de week van half negen tot vier uur. Na de stage bij Ambachtsplein volgde een stage bij schildersbedrijf Hendriksen. De stage is inmiddels een betaalde baan geworden en Marc is een gewaardeerde collega.
Wat vindt Marc zo mooi aan het schildersvak? “Iets wat mensen verwaarlozen, maak ik weer mooi. Mensen kunnen dat echt waarderen.  En het is niet eentonig. Je hebt verschillende werkzaamheden en werkt op verschillende plekken. Mooi toch?”