Ervaringsverhalen

Ambachtsplein

Bewust Alternatieve Leerweg

Nogal wat jongeren lopen vast in het regulier beroepsonderwijs of zitten (daardoor) werkloos thuis. Toch hebben ook zij vaak hun dromen voor de toekomst en talenten die het waard zijn om te ontwikkelen. Waar BOL en BBL een brug te ver zijn, komt BAL in beeld: de Bewust Alternatieve Leerweg en daarmee Ambachtsplein.

Wij bieden jongeren het beste van drie werelden in de vorm van drie verschillende opleidingen. Jongeren leren hier anders, maar van alles tegelijk. Ze gaan niet naar school, maar naar hun werk in een kleinschalige, veilige setting. Onze persoonlijke aanpak motiveert en leidt tot aanwijsbaar goede resultaten.

Ons uitgangspunt

Ambachtsplein ondersteunt de maatschappelijke deelname van jongeren die het om wat voor reden ook niet redden op school of op de arbeidsmarkt. Als ‘empowerende’ organisatie geven wij hen de kans om via intensieve coaching en ondersteuning te leren werken in de

echte wereld, zodat ze uiteindelijk op eigen kracht een baan vinden en houden. Onze aanpak is inclusiegericht en allesbehalve schools. We haken zoveel mogelijk aan bij bestaande voorzieningen en het reguliere bedrijfsleven.

Netwerk

Ambachtsplein beschikt over een groot netwerk van vakmensen uit verschillende sectoren voor wie maatschappelijk verantwoord ondernemen de normaalste zaak van de wereld is. Ze zijn bevlogen, 

trots op hun vak en geven als ambachtelijke leermeesters hun kennis en kunde graag door aan jongeren die willen leren werken in de echte wereld. Daarbij krijgen ze ook zelf begeleiding en advies. 

Win-win

Vakmensen melden zich graag aan als leermeester voor Ambachtsplein, omdat ze jongeren graag helpen bij het verwerven van een plekje op de arbeidsmarkt. Andersom is het leermeesterschap een

nuttige lange termijn investering in de toekomst van ‘het vak’. Ook neemt met hulp van de jongeren de arbeidsproductiviteit toe. Een typische win-win situatie dus.

Opleidingen in vier steden

Ambachtsplein beschikt over een netwerk van stagebedrijven en vakmensen in Nijmegen, Arnhem en Doetinchem. Verder zijn we druk met de oprichting van Ambachtsplein Apeldoorn en de opzet van een eigen werkplaats in Doetinchem. Het hoofdkantoor van Ambachtsplein is in Elst, tussen Arnhem en Nijmegen. Hier bevindt zich ook onze eigen werkplaats.

Opzet nieuwe Ambachtspleinen

Ambachtsplein biedt graag zoveel mogelijk jongeren de kans om opgeleid aan het werk te gaan. We zoeken daarom partners die samen met ons op andere plaatsen in Nederland een Ambachtsplein willen opzetten. 

Meer informatie

Neem gerust contact met ons op.

In 3
stappen
naar
een baan

1

Tijdens een eerste kennismaking kijken we wat jongeren willen en kunnen. Weten ze dit niet, dan helpen we om daar achter te komen. Samen stellen we een plan van aanpak op. 

2

Jongeren gaan aan de slag bij een stagebedrijf, één van onze werkplaatsen of een leermeester. Hier doen ze belangrijke ervaring op en krijgen ze de kans om (deel) certificaten/diploma’s te halen.

3

Met hun opgedane werkervaring en certificaten en diploma’s leggen jongeren de basis voor een volgende stap. Ze leren verder of gaan op zoek naar een baan. Het portfolio laat zien wat ze hebben geleerd.